Diskuze - odpovědi
| Předmět: | Stáří vlkodavů |
| Od: | Málková Zuzana MVDr. [90.178.208.xxx] |
| Email: | |
| Datum: | 06. 03. 2010 10:12 |
| Dobrý den, umístila jsem do aktualit výzvu a prosbu ohledně informací spojených s úhynem psů a tak pro větší pravděpodobnost, že se dostane k co největšímu okruhu majitelů vlkodavů, ještě sem. V poslední době o toto téma projevily po delším čase zájem dvě naše členky a také ho tím připomněly, což je určitě dobře, děkuji. Příště snad o něčem veselejším:)) STÁŘÍ VLKODAVů – věk v době úhynu a příčina úhynu Po delší době opět připomínám a prosím majitele, kteří přišli o psa, jestli by byli tak hodní a oznámili mi to. Shromažďováním těchto smutných informací se zabývám od roku 1999. U chovných zvířat je toto hlášení poradci chovu i povinností, ale to je z mého pohledu jen okrajový argument. Vím, že je to citlivé téma, mohou to ale být užitečné informace z hlediska chovu, rozhodování při výběru krycího psa a podobně. Mimo jiné tyto informace mohou posloužit při různých obdobných studiích jako je probíhající švédský výzkum osteosarkomu, na kterém se čeští vlkodavové významnou měrou podílejí. Přehledy s těmito informacemi bývají v každoroční zprávě o chovu. V případě, že budete ochotní informaci o věku a příčině úhynu vašeho psa poskytnout, prosím, sdělte i jestli souhlasíte aby toto bylo přidáno na „kartu“ vašeho psa zde v seznamu psů. Zdravím a děkuji, MVDr Zuzana Málková zubr.bedriska@seznam.cz 602 173 487 |
|
RE: RE: Stáří vlkodavů Málková Zuzana MVDr. [90.178.208.xxx] |
| Paní Votrubcová, nevyřadili http://www.wdk.cz/chov/iw/?c=258/92 Při filtrování se Hibernia zobrazuje mezi veterány, jen nemá uvedené datum úhynu, ale pokud mi ho napíšešte, ráda ho doplním. Zdravím, Zuzana |
|
RE:...(7x): Stáří vlkodavů Málková Zuzana MVDr. [90.178.208.xxx] |
| To máte pravdu, bohužel, je to dost častý a smutný. Díky za informaci. Zdravím, Zuzana |